DE NIEUWE TOYOTA PROACE CITY

DE NIEUWE TOYOTA PROACE CITY

Een nieuwe compacte bestelwagen om Toyota’s aanwezigheid op de Europese markt voor lichte bedrijfswagens te versterken

  • Nieuwe compacte PROACE CITY-bestelwagen beleeft op 30 april zijn wereldpremière op de Commercial Vehicle Show 2019 in het Engelse Birmingham
  • PROACE CITY geeft Toyota toegang tot het grootste segment van de groeiende Europese markt voor lichte bedrijfswagens
  • Belangrijke uitbreiding van Toyota’s aanbod van lichte bedrijfswagens, dat de middelzware PROACE-bestelwagen en de Hilux-pick-up omvat
  • Ontwikkeld dankzij Toyota’s voortdurende samenwerking met Groupe PSA
  • Verkoop gaat begin 2020 van start
De compleet nieuwe PROACE CITY maakt op 30 april zijn werelddebuut op de Commercial Vehicle Show 2019 in het Engelse Birmingham. Deze compacte bestelwagen is een aantrekkelijke alleskunner, die Toyota’s aanbod van lichte bedrijfswagens in Europa verder zal versterken.

De PROACE CITY, die samen met Groupe PSA is ontwikkeld, gaat de gevestigde middelzware PROACE-bestelwagen en de legendarische Hilux-pick-up helpen om Toyota’s aanwezigheid in de markt voor lichte bedrijfswagens te vergroten. Het model concurreert in een segment dat gestaag groeit en de doelstelling is om in 2021 ongeveer 900.000 stuks per jaar te verkopen.

Wat betreft grootte en laadvermogen, past het nieuwe model perfect bij de rest van de PROACE-serie. De PROACE, die in 2016 werd uitgebracht, heeft een aandeel van bijna vijf procent in de markt voor middelzware bestelwagens. Naar verwachting worden in 2019 ongeveer 30.000 stuks van het model verkocht in Europa.

 

Prestaties en mogelijkheden: grootte, ruimte en aandrijving

Met verschillende laad- en zitconfiguraties en beschikbare aandrijflijnen komt de PROACE CITY tegemoet aan de behoeften van uiteenlopende bedrijven.

De compacte bestelwagen wordt aangeboden in twee verschillende lengtes: een korte van 4,4 m en een lange van 4,7 m. Beide zijn te bestellen met drie voorstoelen en als uitvoering met of zonder ramen; de lange versie is ook verkrijgbaar met dubbele cabine. De korte en de lange passagiersversie worden beide aangeboden met vijf of zeven stoelen.

Door zijn afmetingen en vorm heeft de PROACE CITY een uitstekende laadcapaciteit van maximaal 3,3 m3 (korte versie) tot 4,3 m3 (lange versie met Smart Cargo-optie). De Toyota is met name een van de weinige voertuigen in zijn klasse die plaats bieden aan twee Europallets. Met het optionele Smart Cargo-systeem heeft de PROACE CITY een ongekend lange laadvloer van 3,1 m in de korte versie en 3,4 m in de lange versie. Ook het maximale laadvermogen is met één ton (beide versies) ongeëvenaard in deze klasse. De bestelwagen kan geremde aanhangwagens tot 1,5 ton trekken wanneer nog grotere of zwaardere ladingen vervoerd moeten worden. Er is keuze uit asymmetrische achterdeuren (met of zonder ramen) of een aan de bovenzijde scharnierende achterklep.

De beschikbare benzine- en dieselmotoren leveren een vermogen van 75 tot 130 DIN-pk via een handgeschakelde vijf- of zesversnellingsbak of achttraps automatische transmissie.

Wat betreft mogelijkheden, veelzijdigheid, prestaties en efficiëntie, voldoet de PROACE CITY ruimschoots aan de wensen van zakelijke klanten en wagenparkbeheerders, waardoor dit model Toyota’s positie in de markt voor lichte bedrijfswagens daadwerkelijk kan versterken.

 

Praktisch en veelzijdig ontwerp

Het interieur van de PROACE CITY kan op meerdere manieren geconfigureerd worden om aan uiteenlopende wensen ten aanzien van passagiers en lading te voldoen.

De bestelwagen is leverbaar met twee aparte voorstoelen of een driezitsbank. Net als in het grotere PROACE-model wordt de driezitsbank met Smart Cargo-optie aangeboden. Het Smart Cargo-systeem maakt gebruik van een neerklapbare buitenste passagiersstoel en een luik in het schutbord om 0,4 m3 extra laadruimte te creëren en de maximale ladinglengte met 1,3 m te vergroten. De leuning van de middelste passagiersstoel kan gedraaid worden om een handig bureau te maken, met extra opbergruimte onder de stoel.

Wanneer de stoelen op de tweede rij niet worden gebruikt, kan de bank in de versie met dubbele cabine volledig neergeklapt worden. Het schutbord kan bovendien naar voren geduwd worden om de laadruimte te vergroten. Een luik in het schutbord kan geopend worden om langere ladingen te vervoeren.

De PROACE CITY-bestelwagen kan uitgerust worden met een dakluik aan de achterkant: alweer een nuttige optie wanneer langere voorwerpen vervoerd moeten worden. Hierbij worden dakrails geleverd die maximaal 100 kg kunnen dragen.

Overal in het interieur zijn slimme en ruime opbergmogelijkheden te vinden (afhankelijk van de uitvoering), variërend van munt- en bekerhouders tot open opbergvakken, een lade onder de stoel en ruimtes in het dak, de deuren en de vloer. In de passagiersversie is het optionele panoramische dak te combineren met een bovenkast in vliegtuigstijl en een ‘zwevende’ boogconstructie in het midden, die bereikbaar zijn vanaf de tweede zitrij en de laadruimte en die samen een inhoud van 74 liter hebben.

Dankzij een scharnierend raam in de achterklep is de laadruimte eenvoudig toegankelijk wanneer de bestelwagen in een krappe ruimte geparkeerd staat.

Dankzij de keuze uit drie aparte stoelen of een in twee ongelijke delen (60/40) neerklapbare achterbank op de tweede zitrij biedt de PROACE CITY Verso flexibele zitruimte voor passagiers. Zowel in de lange als in de korte versie kan een derde zitrij geplaatst worden. Deze kan via een schuifsysteem versteld worden en is groot genoeg om comfortabel plaats te bieden aan volwassenen. Wanneer voor drie aparte stoelen op de tweede zitrij wordt gekozen, heeft elke stoel Isofix-bevestigingsbeugels voor kinderstoeltjes. Ook dat is een unieke voorziening in deze klasse. Alle passagiersstoelen, inclusief de voorstoel, zijn volledig neerklapbaar om maximaal laadvermogen en gemak te bieden.

 

Veiligheid, comfort en gemak dankzij superieure uitrustingskenmerken

De uitrusting van de PROACE CITY heeft een aantal kenmerken die voor meer veiligheid, een comfortabele bestuurdersomgeving en verbeterde prestaties en bruikbaarheid zorgen. Dit geldt zowel voor de bestelwagen- als voor de passagiersversie (Verso).

De veiligheidsvoorzieningen bieden een hoge mate van actieve veiligheid en er zijn drie verschillende pakketten om aan de wensen van de klant te voldoen. Het standaardpakket omvat een Pre-Collision System, Road Sign Assist, Lane Keep Assist, cruise control en een waarschuwing in de vorm van een kopje koffie om te pauzeren als de bestuurder te lang achter het stuur heeft gezeten. Het tweede pakket biedt daarnaast Automatic High Beam, Sway Warning en een uitgebreid Road Sign Assist-systeem, terwijl het meest complete pakket daar Adaptive Cruise Control en een Blind Spot Monitor aan toevoegt. Daarnaast zijn alle uitvoeringen voorzien van eCall om bij een ernstig ongeluk automatisch verbinding te maken met de hulpdiensten.

Wat betreft multimedia en connectiviteit, is de PROACE CITY voorzien van een 8-inch touchscreen voor toegang tot de audio- en smartphonefuncties. Verder zijn MirrorLink, Apple CarPlay (inclusief Siri) en Android Auto (inclusief Google Assistent) aanwezig, plus Bluetooth- en USB/Aux-In-aansluitingen. Het systeem kan gebruikt worden met navigatie- en onlinefuncties, zoals kaartweergave in 3D, herkenning van gesproken opdrachten en connected verkeersinformatie (via TomTom Traffic).

De PROACE CITY biedt ook een head-up display, dat belangrijke informatie, zoals navigatieaanwijzingen, snelheidsbeperkingen en veiligheidsfuncties, comfortabel en duidelijk in het gezichtsveld voor de bestuurder presenteert.

De veiligheid en wendbaarheid worden bevorderd door een achteruitrijcamera, die op dynamische wijze het gebied achter de auto in 180 graden en van bovenaf weergeeft. De camera toont ook een statisch beeld, dat een nog groter gebied bestrijkt (meer dan 180 graden). Een Blind Spot Monitor waarschuwt de bestuurder met een alarmsignaal op het display van het audiosysteem voor andere weggebruikers die zich in zijn dode hoek bevinden.

Smart Active Vision biedt rijhulp van een hoger niveau. Dit systeem gebruikt twee speciale camera’s en een 5-inch scherm in het plafond om in realtime een helder beeld te geven van de achterkant en zijkanten van het voertuig. De bestuurder kan zo als het ware door de metalen panelen heen kijken. Wanneer het voertuig rijdt of stilstaat, kan de bestuurder ver naar achteren kijken, maar bij achteruitrijden selecteert hij de weergave van dichtbij. Daarnaast kan de dode hoek aan de passagierszijde van het voertuig weergegeven worden.

Met Toyota Traction Select kunnen de prestaties van de PROACE CITY aan verschillende rijomstandigheden aangepast worden. Met behulp van een draaiknop kan de bestuurder kiezen tussen verschillende rijmodi: Normal, Snow, Sand en All-terrain. Bestelwagengebruikers kunnen hun laadvermogen controleren met een Smart Load Indicator, die waarschuwt wanneer 90% van het maximumgewicht is bereikt en een alarmsignaal in de combimeter laat zien wanneer het maximum wordt overschreden. Ook deze voorziening is uniek in de klasse van de PROACE CITY.

Tot de overige geavanceerde voorzieningen die voor de PROACE CITY beschikbaar zijn, behoren een draadloze smartphonelader, een elektrische parkeerrem (uniek in deze klasse) en – voor de passagiersversie – een panoramisch dak met elektrisch zonnescherm en een parkeerhulpsysteem.

 

 

BELANGRIJKSTE AFMETINGEN VAN HET VOERTUIG

PROACE CITY VAN

Buitenafmetingen (mm)

Kort

Lang

Totale lengte

4.403

4.753

Totale breedte (zonder spiegels/spiegels uitgeklapt)

1.848/2.107

Totale hoogte (min./max.)

1.796/1.860

1.812/1.860

Wielbasis

2.785

2.975

Spoorbreedte voor

1.548 - 1.563

1.553

Spoorbreedte achter

1.568 - 1.577

1.549 - 1.568

Overhang voor

892

Overhang achter

726

886

     

Afmetingen van laadruimte (mm)

Kort

Lang

Lengte van laadvloer

1.817

2.167

Lengte van laadvloer (met Smart Cargo)

3.090

3.440

Max. hoogte van laadruimte

1.200 - 1.270

Max. ladingbreedte tussen zijkanten (zonder/met 1/met 2 deuren)

1.733/1.630/1.527

Max. ladingbreedte tussen wielkasten

1.229

Hoogte van laaddorpel (min./max.)

547/625

560/617

Hoogte van zijschuifdeur

1.072

Breedte van zijschuifdeur (met/zonder schutbord)

641 - 675/675 - 759

Hoogte van achterklep

1.196

Breedte van achterklep (onderste deel/bovenste deel)

1.241/1.087

     

Inhoud van laadruimte

Kort

Lang

Zonder Smart Cargo (m3)

3,3

3,9

Met Smart Cargo (m3)

3,8

4,3

Aantal Europallets

2

2

     

Massa en aanhangwagengewicht (kg)

Kort

Lang

Laadvermogen min./max.*

650/1.000

1.000

Max. aanhangwagengewicht*

1.500

1.500

* afhankelijk van de motor

   

 

 

 

PROACE CITY VERSO

 

Afmetingen (mm)

Kort

Lang

 

Totale lengte

4.403

4.753

 

Totale breedte (zonder spiegels/spiegels uitgeklapt)

1.848/2.107

 

Totale hoogte (zonder dakrails)

1.800

1.812

 

Wielbasis

2.785

2.975

 

Spoorbreedte voor

1.553

 

Spoorbreedte achter

1.567

 

Overhang voor

892

 

Overhang achter

726

886

 
       

Afmetingen van laadruimte (mm)

Kort

Lang

 

Max. ladinglengte (leuning van passagiersstoel neergeklapt)

2.700

3.050

 

Max. ladinglengte achter zitrij 1

1.880

2.230

 

Max. ladinglengte achter zitrij 2

1.000

1.350

 

Max. ladinglengte achter zitrij 3

236

418 - 566

 

Breedte van laadruimte tussen wielkasten

1.195

 

Max. ladinghoogte

1.126

 
       

Inhoud van laadruimte
tot bovenkant stoel/tot dak (VDA-liters)

Kort

Lang

 
 

- 5 stoelen

597 - 641/983

850 - 912/1.538

 

- 5 stoelen neergeklapt zitrij 2

1.414/2.126

1.672/2.693

 

- 7 stoelen neergeklapt zitrij 3

571

806

 

- 7 stoelen

65

209 - 322

 

 

Over Toyota Belgium NV/SA