Nieuwe Toyota RAV4 2023 legt de nadruk op multimedia, connectiviteit en veiligheidsverbeteringen

Nieuwe Toyota RAV4 2023 legt de nadruk op multimedia, connectiviteit en veiligheidsverbeteringen

  • RAV4 Hybrid en Plug-in Hybrid worden uitgerust met nieuwe multimediasystemen, aanpasbare digitale combimeter voor bestuurder en verbeterde Toyota Safety Sense-functies
  • Productie van nieuw model voor Europa start in Q3 van 2022

Toyota onthult vandaag een aantal upgrades voor de nieuwe RAV4 2023, die erop gericht zijn om het leven aan boord te verbeteren met nieuwe multimediasystemen en een aanpasbaar nieuw digitaal instrumentenpaneel voor de bestuurder. Ook de veiligheid wordt verbeterd door de toevoeging van nieuwe functies aan de Toyota Safety Sense-systemen.

De veranderingen worden doorgevoerd in alle hybride en plug-in hybride modellen, waardoor ’s werelds eerste en meest verkochte SUV nog aantrekkelijker wordt.

Nieuw multimediasysteem

De nieuwe RAV4 wordt uitgerust met Toyota’s nieuwste multimediasysteem, dat een nieuw 10,5-inch scherm met een HD-kleurendisplay heeft.

Het standaardsysteem biedt cloudnavigatie, die het mogelijk maakt om uw reis nauwkeurig te plannen met informatie die voortdurend wordt bijgewerkt, plus actuele informatie over verkeerssituaties en wegwerkzaamheden en hoe eenvoudig of lastig het is om een parkeerplaats te vinden in de buurt van uw bestemming.

Dankzij het inbegrepen over-the-air Smart Service-datapakket krijgen klanten vier jaar lang toegang tot de nieuwste multimedia- en navigatiesystemen van Toyota zonder dat ze hun smartphone aan de auto hoeven te koppelen.

Via de bijbehorende MyT-app voor smartphones hebben klanten inzicht in diverse gegevens over hun auto, zoals rijanalyses, brandstofniveau, waarschuwingen en volgsysteem, wat voor een probleemloze gebruikerservaring zorgt.

Smartphone-integratie met Android Auto® is beschikbaar en voor extra gemak is draadloze smartphone-integratie met Apple CarPlay® standaard.

U kunt op meer manieren met uw auto communiceren dankzij de nieuwe ingebouwde Voice Agent, die reageert op gesproken verzoeken om de klimaatregeling aan te passen, multimediaopties te kiezen, een telefoongesprek te voeren of de ramen te openen en te sluiten. ‘Hey Toyota’ is ontworpen om gesproken taal te begrijpen, dus als u zegt ‘Ik heb het koud’, zal de Voice Agent reageren door de ramen te sluiten of de temperatuur van de airconditioning te verhogen.

Er is ook een ander, optioneel multimediasysteem verkrijgbaar, dat extra functies biedt. Dat heeft een ingebouwd navigatiesysteem, dat werkt wanneer er geen dataverbinding beschikbaar is. Het systeem herkent ook verkeersborden en kan lokale weerswaarschuwingen geven en de bestuurder informeren over lage-emissiezones (LEZ), waar beperkingen gelden.

Diensten op afstand

De nieuwe RAV4 heeft meer functies op afstand die de bestuurder kan gebruiken zonder dat hij in of bij de auto hoeft te zijn. Als u zich afvraagt of de ramen wel dicht zijn, de portieren wel vergrendeld zijn en de verlichting wel is uitgeschakeld nadat u de auto hebt verlaten, hoeft u zich geen zorgen te maken, want u krijgt meldingen op afstand om te bevestigen dat alles in orde is. Deze functie is standaard op alle nieuwe RAV4-uitvoeringen.

U kunt ook de portieren vergrendelen en ontgrendelen: een handige functie als iemand zonder sleutel toegang nodig heeft, bijvoorbeeld om een pakje af te geven of de auto schoon te maken. U kunt ook de alarmlichten laten knipperen, zodat u de auto gemakkelijker kunt zien op een groot of druk parkeerterrein. Naast de afstandsbediening van de klimaatregeling om het interieur op te warmen of af te koelen voordat u vertrekt, zijn deze voorzieningen nu standaard op de middenklasse-uitvoeringen.

Nieuwe digitale combimeter

Een kenmerk van alle nieuwe Toyota-modellen is dat de bestuurder in één oogopslag belangrijke gegevens over de auto kan bekijken en verwerken, zodat hij zo min mogelijk wordt afgeleid van het autorijden zelf en het verkeer om hem heen. In het instrumentenpaneel van de nieuwe RAV4 wordt een nieuwe digitale combimeter met flexibele weergave-instellingen geïntroduceerd. Er is keuze uit vier stijlen en drie indelingen en mogelijkheden tot aanpassing van het grote 12,3-inch TFT-display, zodat de bestuurder de meest relevante informatie op de numerieke snelheidsmeter of de digitale meters kan aflezen. Dat geldt ook voor andere informatie, zoals Eco-driving, muzieknummers en de weergave van de Adaptive Cruise Control.

Deze indelingen worden weergegeven in vier verschillende stijlthema’s – Casual, Smart, Sport en Tough – om een persoonlijker accent aan de auto te geven.

De nieuwe meter is standaard op alle uitvoeringen behalve het instapmodel, dat een 7-inch versie van de combimeter gebruikt.

Verbeterde Toyota Safety Sense

De nieuwe RAV4 beschikt over verbeterde Toyota Safety Sense-functies, die de bestuurder kunnen waarschuwen en helpen om een groter aantal veelvoorkomende risico’s op verkeersongevallen te vermijden.

Het Pre-Collision System (PCS) is uitgebreid met kruispuntondersteuning, die kan helpen om veiliger af te slaan op kruispunten. Het systeem merkt of de auto tegemoetkomend verkeer gaat kruisen en of voetgangers de weg oversteken waar de auto op rijdt, waarschuwt de bestuurder en activeert zo nodig de remmen om een botsing te helpen voorkomen.

Emergency Steering Assist is ook nieuw en helpt de bestuurder om een voetganger op de weg te ontwijken, terwijl de auto onder controle en binnen zijn rijstrook blijft. Op de RAV4 Plug-in kan het systeem ook fietsen en geparkeerde voertuigen herkennen en erop reageren. Het PCS van de RAV4 Plug-in kan ook tegenliggers op de rijstrook van de auto detecteren en het risico op een frontale botsing verkleinen.

Nieuwe exterieurkleur

Op alle uitvoeringen van de RAV4 Plug-in Hybrid en Hybrid, behalve voor de Adventure-uitvoering, wordt Platinum White Pearl als nieuwe exterieurkleur geïntroduceerd. Voor de Style-uitvoering wordt Platinum White Pearl met Midnight Black Metallic als bi-tone voor beide varianten geïntroduceerd.

Toyota RAV4

De vijfde generatie van de RAV4, die in 2019 werd geïntroduceerd, heeft een 2.5-liter Hybrid Dynamic Force-motor. Deze is gebouwd op het GA-K-platform en levert 218 DIN-pk met voorwielaandrijving en 222 DIN-pk met de elektrische Intelligent All Wheel Drive (AWD-i). Dit betekent een sprong vooruit qua vermogen, responsiviteit en efficiëntie, met onder meer het laagste brandstofverbruik en de laagste emissieniveaus in zijn klasse.

De RAV4 Plug-in Hybrid staat aan de top van de RAV4-serie als het krachtigste model tot nog toe met 306 DIN pk. Mede dankzij een brandstofverbruik van 1,0 l per 100 km en een CO2-uitstoot van 22 g/km levert de RAV4 Plug-in Hybrid zowel toonaangevende kracht als efficiëntie.

De productie van de Toyota RAV4 2023 start in het derde kwartaal van 2022.

De beelden tonen prototypes. Finale productiemodellen kunnen hier licht van afwijken.

Ellen De Wilde PR Manager Toyota & Lexus BeLux
Facelift
Over Toyota Belgium NV/SA