TOYOTA GAZOO Racing Dakar 2022

TOYOTA GAZOO Racing Dakar 2022

Nieuwe Toyota GR DKR Hilux T1+ en aankondiging rijdersduo's

TOYOTA GAZOO Racing zal met een team van vier rijdersduo’s meedoen aan de komende Dakar-rally, die vanaf 2 januari 2022 wordt verreden in Saoedi-Arabië. Het team verschijnt bovendien aan de start met een compleet nieuwe Toyota GR DKR Hilux T1+, die aan de aangepaste voorschriften voor de T1-categorie voldoet. Het prototype, dat tijdelijk een ruwe afwerking van koolstofvezel heeft, wordt momenteel getest als voorbereiding op de officiële onthulling later in 2021.

Nieuwe versie van de Toyota Dakar Hilux

Voor Dakar 2022 ontwikkelt het team een nieuwe versie van de Toyota Dakar Hilux op basis van de nieuwe regels. De nieuwe Toyota GR DKR Hilux T1+ deelt componenten met de beproefde Hilux die zijn debuut maakte in 2018 en de race won in 2019, maar is op heel veel punten verbeterd. Zo heeft de auto een groter onderstel gekregen met banden van 37 inch in plaats van 32 inch en is het loopvlak van de banden verbreed van 245 mm tot 320 mm. De nieuwe versie heeft ook een grotere veeruitslag, omdat de vorige limiet van 280 mm nu is verhoogd tot 350 mm.

Onder de motorkap is de auto nu uitgerust met een 3.5-liter twin-turbo V6-benzinemotor uit de nieuwe Toyota Land Cruiser 300, zoals die wordt gebruikt in de schitterende nieuwe GR-S-uitvoering van dit legendarische model. In de standaardconfiguratie levert de motor 305 kW vermogen bij 5200 tpm en 650 Nm koppel vanaf 2000 tpm. Maar in de rallyuitvoering liggen die cijfers een stuk hoger.

Het TGR-team

De winnaars van 2019, Nasser Al-Attiyah (Qatar) en Mathieu Baumel (Frankrijk), hebben na hun tweede plaats in Dakar 2021 met veel machtsvertoon de Andalucia Rally en de Baja Aragon in Spanje gewonnen. Het duo, dat drie keer op rij de FIA World Cup for Cross-Country Rallies won, mikt erop om in 2022 een vierde Dakar-zege toe te voegen aan zijn palmares. Giniel de Villiers en Dennis Murphy, beiden uit Zuid-Afrika, hebben met succes deelgenomen aan de South African Cross-Country Series (SACCS), die ook als proeftuin fungeert voor de verdere ontwikkeling van de Toyota Dakar Hilux. Ze gingen aan kop in de titelstrijd na drie van de zeven manches waaruit de serie bestaat.

Een crash in de vijfde etappe van Dakar 2021 dwong de Zuid-Afrikanen Henk Lategan en Brett Cummings tot opgave, nadat ze in de derde en vierde etappe zeer scherpe tijden hadden neergezet. Samen met de meer ervaren teams die voor hen rijden, zullen ze graag laten zien wat ze in huis hebben. Henk’s debuut in Dakar trok wereldwijd de aandacht en de jonge rijder uit Johannesburg, die meerdere keren de SACCS-titel heeft gewonnen, zal proberen om flink te profiteren van die ervaring.

Tot slot vormen Shameer Variawa en Danie Stassen, eveneens uit Zuid-Afrika, het vierde rijdersduo binnen het team. Shameer, die meerdere kampioenschappen in Zuid-Afrika heeft gewonnen, reed in 2021 zijn eerste Dakar-rally uit, maar krijgt nu Danie naast zich als navigator. Dit wordt Danie’s eerste Dakar-rally, maar hij komt samen met Shameer uit in de SACCS, dus het moet geen probleem zijn voor het tweetal om elkaar te vinden in de auto.

Dakar 2022

Dakar 2022 zal net als vorige edities volledig in de Saoedi-Arabische woestijn worden verreden, hoewel de rally ditmaal een route tegen de wijzers van de klok in volgt. De rally begint op 2 januari in de noordelijke stad Ha’il, waarna koers naar het zuiden wordt gezet richting het Lege Kwartier. De rustdag is op 8 januari in de Saoedische hoofdstad Riyad, waarna de rally in zuidwestelijke richting wordt voortgezet om op 14 januari te eindigen in de stad Djedda.

 

 

Ellen De Wilde PR Manager Toyota & Lexus BeLux

 

TOYOTA GAZOO Racing
Over Toyota Belgium NV/SA