TOYOTA GAZOO Racing rekent op winnaars voor een nieuw WRC-tijdperk

TOYOTA GAZOO Racing rekent op winnaars voor een nieuw WRC-tijdperk

Lappi vervoegt Ogier, Evans en Rovanperä voor seizoen 2022

Het TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team treedt voor zijn drie constructeurdeelnames aan het seizoen 2022 van het FIA World Rally Championship een nieuw tijdperk binnen met sterke piloten die hun waarde reeds hebben bewezen.

  • Elfyn Evans en Kalle Rovanperä zullen, na het ondertekenen van nieuwe contracten met het team, deelnemen aan elke race in de nieuwe hybride Rally1-wagen
  • Meervoudig wereldkampioen Sébastien Ogier zal ook voor Toyota uitkomen in bepaalde rondes, hoewel hij zich terugtrekt als fulltime rally-piloot.
  • Dit hoogstaande team wordt aangevuld met Esapekka Lappi, die terugkeert bij het team en dit seizoen de wagen deelt met Ogier.

TOYOTA GAZOO Racing begint een cruciale ontwikkelings- en wedstrijdfase met de voor 2022 nieuwe technische voorschriften. Daarbij kan het rekenen op vier piloten die allemaal reeds rally's voor het team hebben gewonnen en hebben bijgedragen aan het succes in het kampioenschap.

Evans kwam begin 2020 bij het team en verdiende weldra zijn sporen als kampioenschap-kandidaat, met overwinningen in Zweden en Turkije, en eindigde uiteindelijk tweede na Ogier in een competitie die spannend bleef tot de laatste ronde. Na de overwinning in Portugal eerder in dit seizoen en in de Rally van Finland vorig weekend, komen – met nog twee ronden te gaan – de 32-jarige Welshman en zijn copiloot Scott Martin nog steeds in aanmerking voor de titel.

Rovanperä heeft indrukwekkende vooruitgang geboekt sinds hij vorig seizoen met het team op het hoogste rallyniveau kwam. De 21-jarige Fin, met als copiloot Jonne Halttunen, was onlangs de jongste winnaar ooit in de geschiedenis van de WRC, met een dominante overwinning in de rally van Estland, gevolgd door een indrukwekkende triomf in de Acropolis Rally in Griekenland, waardoor zijn reputatie als uitzonderlijke rookie werd gevestigd.

Ogier haalde in 2020 zijn zevende wereldtitel binnen in zijn eerste seizoen met de Toyota Yaris WRC. De Fransman, 37, die had besloten om zijn voltijdse WRC-carrière nog één jaar te verlengen in 2021, staat momenteel met 24 punten aan de leiding met nog twee ronden te gaan, na overwinningen in Monte Carlo, Kroatië, Sardinië en Kenia. Ogier probeert ook tijd vrij te maken voor andere activiteiten buiten de rallysport en de exacte events waaraan hij volgend seizoen zal deelnemen, worden op een latere datum bepaald.

Julien Ingrassia, die als copiloot Ogier heeft bijgestaan in al zijn overwinningen en titels, sluit eind 2021 zijn zeer succesvolle carrière af. In zijn plaats komt Benjamin Veillas, die reeds verschillende jaren nauw met Ogier heeft samengewerkt voor tests en als onderdeel van zijn gravel-crew.

Lappi maakte deel uit van het team in het eerste seizoen in 2017 en haalde reeds bij zijn vierde deelname op het hoogste niveau een memorabele overwinning in zijn thuisland in de rally van Finland. In 2018 kon Toyota dankzij zijn drie podiumplaatsen het kampioenschap voor constructeurs winnen, voor hij overstapte naar andere uitdagingen. Samen met copiloot Janne Ferm kroop de 30 jaar oude Fin vorige week terug achter het stuur van een Toyota Yaris WRC met een deelname aan de Rally van Finland, waar hij een sterke vierde plaats haalde. Voor het nieuwe WRC-tijdperk zal hij op permanente basis deel uitmaken van het team.

Story image

Ellen De Wilde PR Manager Toyota & Lexus BeLux

 

 

TOYOTA GAZOO Racing
Over Toyota Belgium NV/SA