Toyota helpt uitstoot van de volgende Spelen met helft te verminderen met duurzaam, inclusief, en onder meer in Zaventem ontwikkeld mobiliteitsconcept

Toyota helpt uitstoot van de volgende Spelen met helft te verminderen met duurzaam, inclusief, en onder meer in Zaventem ontwikkeld mobiliteitsconcept

Parijs 2024: Toyota voor duurzame mobiliteit voor iedereen

  • Toyota investeert in duurzame, inclusieve en toegankelijke mobiliteit voor de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024 met 100% geëlektrificeerd voertuigpark
  • Toyota zet 250 door Toyota Motor Europe in Zaventem doorontwikkelde Accessible People Movers (APM’s) in voor Parijs 2024 als pendel-, goederenvervoer- en hulpverleningsvoertuig
  • 500 brandstofcelvoertuigen, 1.150 batterij-elektrische voertuigen (waarvan 150 rolstoeltoegankelijke) en 700 last-mile vervoersmiddelen helpen uitstoot met helft te verminderen ten opzichte van vorige Spelen
  • 500 Toyota Mirai’s op waterstof voor de Spelen worden nadien aan de Parijse taxivloot toegevoegd

Toyota heeft als wereldwijde mobiliteitspartner van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) zijn mobiliteitsconcept voor Parijs 2024 onthuld. Toyota zal duurzame mobiliteitsoplossingen bieden aan atleten, officials, vrijwilligers, geaccrediteerde media en toeschouwers met een focus op inclusiviteit, duurzaamheid en mobiliteit voor iedereen - waarden die worden gedeeld door Toyota, het IOC, het IPC en het organisatiecomité van de Olympische en Paralympische Spelen Parijs 2024.

Mobiliteitsobstakels wegwerken voor iedereen, ongeacht hun fysieke mogelijkheden: dat is de doelstelling van Toyota, dat van autobouwer naar mobiliteitsbedrijf evolueert. Met vele duizenden atleten, medewerkers en vrijwilligers zal Parijs 2024 een demonstratie zijn van wat er mogelijk is als we samenwerken voor een betere en meer inclusieve samenleving.

"Als iedereen zich vrij kan verplaatsen, zijn we een stap dichter bij de inclusieve en duurzame samenleving die Toyota wil opbouwen. Dat is wat 'Mobility for All' voor ons bij Toyota betekent. We delen deze visie met het IOC en het IPC. We willen de atleten ondersteunen die hun leven wijden aan sport en barrières wegnemen zodat ze hun recht op bewegingsvrijheid kunnen uitoefenen." ​ Yoshihiro Nakata, President & CEO Toyota Motor Europe

APM doorontwikkeld in Zaventem

Een van de eyecatchers binnen het mobiliteitsconcept voor de Spelen wordt ongetwijfeld de Accessible People Mover (APM), waarvan zo’n 250 stuks worden ingezet in Parijs. Dit emissievrije voertuig heeft in belangrijke mate bijgedragen tot het succes van de Spelen van Tokyo 2020 en werd intussen door de ingenieurs en designers van Toyota Motor Europe in Zaventem doorontwikkeld met inclusiviteit in het achterhoofd. ​

De APM's van Toyota zijn niet alleen ontworpen met het oog op de atleten, maar ook organisatoren, vrijwilligers en toeschouwers met een lichamelijke beperking, inclusief rolstoelgebruikers. Ze zullen de rol van hoofdpendel op zich nemen in het Olympisch en Paralympisch Dorp en op de locaties. Sommige zullen daarnaast tijdens de Spelen kleine goederen vervoeren en een aantal zal worden aangewezen als hulpverleningsvoertuig voor noodgevallen.

De APM's zullen voornamelijk binnen de veiligheidszones van Parijs 2024 rijden en zo Toyota's visie van 'Mobiliteit voor iedereen' in de praktijk brengen.

Mobiliteit voor iedereen via KINTO Share

Daarnaast zal Toyota voor Parijs 2024 ongeveer 250 persoonlijke elektrische batterijvoertuigen beschikbaar stellen - zittende C+walkS en staande C+walkT. Beide hebben een maximumsnelheid van 6 km/u en zijn uitgerust met obstakeldetectiesystemen aan de voorkant om de veiligheid van de bestuurders en de mensen in de buurt te garanderen. De zittende versie zal beschikbaar zijn voor atleten, organisatoren en vrijwilligers, terwijl de staande versie gebruikt kan worden door personeel en vrijwilligers om hun verplaatsingen rond de locaties van Parijs 2024 te vergemakkelijken.

Voor rolstoelgebruikers stelt Toyota ook e-pullers ter beschikking. Vijftig van deze e-pullers zullen tijdens Parijs 2024 ingezet worden in het atletendorp. Tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen zullen er nog eens 150 voor zorgen dat atleten in een rolstoel gemakkelijk kunnen deelnemen aan dit unieke evenement.

Om een gemakkelijke toegang tot deze persoonlijke micromobiliteitsoplossingen in het Paralympisch Dorp te garanderen, zal Toyota ze aanbieden als een gedeelde mobiliteitsdienst via de mobiele app KINTO Share. Het delen van deze producten zal het gebruik ervan door de Paralympiërs en het personeel maximaliseren en de operaties efficiënter houden.

50% minder uitstoot dan bij vorige Spelen

Toyota zal bovendien een 100% geëlektrificeerd personenwagenpark naar Parijs brengen, in lijn met zijn engagement om de CO2-uitstoot te verminderen.

In totaal zal Toyota meer dan 2.650 geëlektrificeerde passagiersvoertuigen inzetten tijdens Parijs 2024, waarvan 150 rolstoeltoegankelijk zijn. Ongeveer 60% van het wagenpark zal geen uitlaatgassen uitstoten, waaronder batterij-elektrische voertuigen (BEV) Toyota bZ4X, Proace en Proace Verso en Lexus RZ, en brandstofcel-elektrische voertuigen (FCEV) Toyota Mirai.

In totaal wil Toyota de CO2-uitstoot van voertuigen tijdens de Spelen van Parijs 2024 met 50% verminderen ten opzichte van de vorige Spelen. Bovendien zal bijna 60% van het wagenpark van Toyota in Europa worden geproduceerd, waarvan 37% in Frankrijk, wat bijdraagt aan de visie van duurzame Olympische en Paralympische Spelen voortbouwend op zo veel mogelijk lokale productie.

Bouwen aan duurzame waterstofmobiliteit

Toyota gelooft dat waterstof een belangrijke pijler is voor het creëren van een koolstofarme en duurzamere samenleving. Daarom heeft het bedrijf waterstof centraal gesteld in zijn mobiliteitsconcept voor de Olympische en Paralympische Spelen. Tijdens Parijs 2024 zal Toyota zijn visie op een duurzaam H2-ecosysteem demonstreren aan de hand van oplossingen die de grenzen van mobiliteit op waterstof verder verleggen.

Naast 500 Toyota Mirai FCEV's (Fuel Cell Electric Vehicles) brengt Toyota ook specifieke toepassingen mee die verder gaan dan het traditionele autoaanbod. In totaal zijn Toyota en zijn partners van plan om tot 10 verschillende waterstofmobiliteitstoepassingen te presenteren, gaande van bussen, de Toyota Hilux op waterstof envrachtwagens tot boten en vorkheftrucks.

Onder de waterstoftoepassingen die in Parijs 2024 te zien zullen zijn, bevinden zich twee FCEV-stadsbussen die speciaal voor deze gelegenheid zijn omgebouwd. De bussen zijn ontworpen met toegankelijkheid en teamspirit in het achterhoofd en kunnen een heel rolstoelteam vervoeren.

Na de Spelen zullen alle 500 Mirai-voertuigen overigens worden toegevoegd aan de bestaande Parijse waterstof-taxivloot, waardoor het aantal FCEV-voertuigen zal toenemen tot 1.500.

Mensen centraal met Global Team Toyota Athletes

Toyota is de trotse partner van ongeveer 200 atleten uit 40 landen die allemaal trainen onder de paraplu van Global Team Toyota Athletes. Deze Olympiërs en Paralympiërs belichamen Toyota's kernwaarde van continue verbetering en de wil om uitdagingen te overwinnen. ​

Toyota's inzet voor een betere samenleving gaat zelfs nog verder. Het bedrijf zet zich in om beweging voor iedereen beter te maken en ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde kans krijgt om het beste uit zichzelf te halen. In 2018 rolde Toyota een wereldwijde bedrijfscampagne 'Start Your Impossible' uit, die de Olympische en Paralympische geest van aanmoediging, uitdaging en vooruitgang weerspiegelt. Het initiatief is gebaseerd op drie pijlers - Ever Better Society, Ever Better Toyota en Ever Better Mobility for All - die Toyota's engagement voor een voortdurend evoluerende wereld omvatten. De campagne wordt voortgezet met Parijs 2024.

Daarnaast heeft Toyota Motor Europe in de aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen onder de noemer 'Start your Impossible' een Europese campagne gelanceerd. Meer dan 100.000 Toyota-medewerkers uit heel Europa kunnen niet-bedrijfsgerelateerde uitdagingen aangaan, zoals sport, vrijwilligerswerk of mindset-shiftactiviteiten om bij te dragen aan een steeds betere samenleving, en dus aan een steeds beter Toyota.

Door zich in te zetten voor hun gemeenschap, kunnen ze een van de 4.000 werknemers zijn die de kans krijgen om de Paralympische Spelen van Parijs in 2024 bij te wonen en te ondersteunen.

____

DE 100% GEËLEKTRIFICEERDE PASSAGIERSVLOOT BESTAAT UIT:

Voertuig

Aantal

FCEV (Mirai)

500

HEV

845

PHEV

176

BEV

1003

Rolstoeltoegankelijke BEV

150

TOTAAL

2674

OPLOSSINGEN VOOR INCLUSIEVE LAST-MILE MOBILITEIT

Product

Aantal

Nieuwe APM

250

C+WALK S

60

C+WALK T

190

Rolstoel e-PULLER

200

TOTAAL

700

Ellen De Wilde PR Manager Toyota & Lexus BeLux

 

Corporate
Over Toyota Belgium NV/SA