TOYOTA MOTOR EUROPE START OP 11 MEI TWEE BIJKOMENDE EUROPESE FABRIEKEN OPNIEUW OP

TOYOTA MOTOR EUROPE START OP 11 MEI TWEE BIJKOMENDE EUROPESE FABRIEKEN OPNIEUW OP

 

•    Na de heropstart van Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) en Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP) worden volgende week geleidelijk twee bijkomende productievestigingen van Toyota opnieuw opgestart.
•    Toyota Motor Manufacturing Turkey (TMMT) en Toyota Motor Manufacturing UK Deeside plant (TMUK Deeside) starten op 11 mei geleidelijk opnieuw hun activiteiten op, in eerste instantie met verminderde volumes. 
•    Bij de beide fabrieken werd een uitgebreide reeks gezondheids- en veiligheidsprotocollen uitgewerkt, nog aangevuld met introductiedagen voor de medewerkers. 

Toyota Motor Europe (TME) hervat op 11 mei geleidelijk de productie bij twee productievestigingen, nadat eerder al de Franse en Poolse fabrieken werden heropgestart.

TMMT, de autofabriek van Toyota in Sakarya, Turkije, verwelkomt de medewerkers opnieuw op 11 mei en zal deze eerste dag benutten om de nieuw ingevoerde protocollen voor de veiligheid van het personeel toe te lichten en ervoor te zorgen dat de nieuwe werkomgeving volledig duidelijk is. Op 12 mei herneemt dan de productie met een verlaagd volume, dat de volgende dagen en weken wordt opgevoerd om tegemoet te komen aan de ontwikkelende marktomstandigheden. TMMT bouwt de Toyota C-HR en Corolla Sedan.

Aangezien Toyota Motor Manufacturing UK Deeside de hybride en benzinemotoren voor de voertuigen van TMMT maakt, zal ook deze motorenfabriek van Toyota in Wales volgende week de productie heropstarten. Ook hier zal dezelfde stap-voor-stap benadering worden gebruikt, met twee dagen inleiding waarbij de werknemers vertrouwd raken met de nieuwe veiligheidsprotocollen en de maatregelen voor social distancing en hygiëne die werden doorgevoerd. Vanaf 13 mei zal de productie dan geleidelijk hervatten.

Heropstart

De beslissing om deze tweede productie-eenheden opnieuw op te starten steunt op meerdere overwegingen, de belangrijkste is echter de mogelijkheid om de veiligheid op de sites te kunnen garanderen door het implementeren van doordachte en gedetailleerde aanbevelingen met betrekking tot hygiëne en social distancing.   

Een andere factor die in overweging werd genomen is het lossen van de strengste lockdownmaatregelen door meerdere Europese landen of regionale overheden, met ook de mogelijkheid om in een aantal landen de showrooms bij de dealers te heropenen. Hierdoor zal de verkoop van nieuwe voertuigen opnieuw opstarten, al zal dat geleidelijk zijn. Daarnaast zijn ook de bevoorradingsketens weer gegarandeerd.

De productie was sinds 18 maart opgeschort bij TMUK Deeside en sinds 21 maart bij TMMT. Enerzijds door een snellere verspreiding van het coronavirus in meerdere Europese landen en de hiermee gelinkte lockdownmaatregelen door de verschillende nationale en regionale overheden, maar ook door onzekerheid over de verkopen op korte termijn en de moeilijkheden voor de logistiek en de bevoorradingsketens. 

De activiteiten in de andere Europese productievestigingen van Toyota blijven momenteel opgeschort, op basis van voertuigvraag en beschikbare voorraad of lockdownmaatregelen door de overheid. Het betreft in het bijzonder TMUK Burnaston (Corolla hatchback en Touring Sport), Toyota Peugeot Citroen Automobiles (Toyota AYGO) en Toyota Motor Russia St. Petersburg (Camry en RAV4). Maar ook hier treft Toyota voorbereidingen en worden er plannen opgemaakt om de productie tijdens de volgende weken op te starten.

Veiligheid voorop

De productie bij TMMT en TMUK-D zal geleidelijk hervatten, met verminderde volumes, waardoor het mogelijk is om de grootste aandacht te besteden aan de veiligheid van medewerkers en andere partners. De ervaring die werd opgedaan na een succesvolle heropstart van de activiteiten bij de TME-productievestigingen in Frankrijk en Polen werd benut als uitgangspunt en bijgestuurd op basis van de aanbevelingen van de lokale overheden en het specifieke karakter van elke site. 

Er werd een gedetailleerde lijst van gezondheidsmaatregelen geïmplementeerd, in lijn met de aanbevelingen en richtlijnen van de overheden. Deze werden goedgekeurd door het management en de werknemersafvaardigingen en zullen zoals vereist op regelmatige basis worden geauditeerd, bijgestuurd en verbeterd. Er zal ook voldoende tijd worden uitgetrokken om de werknemers te informeren over de strikte hygiëneprotocollen en om hen de kans te geven om vertrouwen te ontwikkelen in het werken in de nieuwe setting.

De protocollen voor gezond en veilig werken voorzien, onder meer:
•    Blijvende aandacht voor social distancing waar haalbaar, door het respecteren van de vloermarkeringen en de aanduidingen voor eenrichtingsverkeer, en het doorvoeren van bijkomende maatregelen op andere plaatsen
•    Frequent en grondig de handen reinigen, met handgel en/of door ze te wassen
•    Verplicht gebruik van mondmaskers (die op de sites worden uitgedeeld)
•    Het vaker reinigen van gedeelde voorzieningen 
•    Een uitgebreide voorbereiding van de fabriek voor het ‘nieuwe normaal’, en een grondige simulatie van de nieuwe maatregelen
•    Een aanpassing van de werkschema’s om grote groepen mensen op eenzelfde plaats en ook het kruisen van groepen te vermijden
•    Geen of een beperkt cateringaanbod in de kantine, en enkel wegwerpbestek 
•    Benchmarking met de lokale automobielindustrie

Maatschappelijke bijdragen

Tijdens de periode waarin de productie was opgeschort, hebben er binnen alle vestigingen wel nog diverse activiteiten plaatsgevonden, waaronder onderhoudsactiviteiten, een aanpassing van uitrusting en voorbereidingen voor toekomstige projecten.
De productievestigingen hebben ook actief bijgedragen aan het ondersteunen van de gezondheidsdiensten binnen de gemeenschappen waarin ze actief zijn.  

•    TMMT heeft ondersteuning verleend via kennis en expertise uit productie-omgevingen. TMMT doneerde niet alleen 37.500 gezichtsmaskers aan lokale ziekenhuizen in Sakarya en Istanbul, de medewerkers binnen TMMT maakten inhouse ook 13 cabines voor het uitvoeren van medische tests en schonken die aan ziekenhuizen. In deze cabines kan het medisch personeel mensen testen op het virus zonder met hen in contact te komen. Er werd ook een gift gedaan waarmee een ziekenhuis in Sakarya vier beademingstoestellen heeft kunnen aankopen.

•    Onze fabrieken in het Verenigd Koninkrijk ondersteunden een aantal lokale en nationale initiatieven.  Voor de NHS was TMUK betrokken bij de ontvangst, het testen, herstellen en aanpassen van medische uitrusting.  Daarnaast werden er via 3D-printing gelaatsschermen gemaakt voor ziekenhuizen en rust- en verzorgingstehuizen in Engeland en Wales, alsook adapterstukjes voor beademingstoestellen. Op nationaal niveau en in samenwerking met Made Here Now ondersteunt TMUK de productie van ademhalingskappen voor het medisch personeel van de NHS.  Er werden tal van donaties gedaan aan lokale initiatieven, gaande van de voedselbanken tot organisaties die zich inzetten voor de mentale gezondheid. 
Specifiek voor TMUK in Deeside betrof het de levering van een wandbord voor de planning van het personeel in een lokaal ziekenhuis, naast het verstrekken van persoonlijk beschermingsmateriaal en handgel aan de lokale overheid en zorginstellingen. Ten slotte boden ze logistieke ondersteuning aan lokale supermarkten en doneerden ze aan de voedselbanken om de meest getroffen gezinnen in de regio te ondersteunen.
 

 

Over Toyota Belgium NV/SA