Toyota onthult de 'APM', BEV voor Parijs 2024 en ontwikkeld in Zaventem

Toyota onthult de 'APM', BEV voor Parijs 2024 en ontwikkeld in Zaventem

  • Toyota heeft speciaal voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs geavanceerde mobiliteitsoplossingen ontwikkeld in lijn met de visie 'Mobiliteit voor iedereen'.
  • De Accessible People Mover (APM), ontworpen in het R&D Centrum van Toyota Motor Europe in Zaventem, is een inclusief elektrisch mobiliteitsvoertuig. Hij kan overigens goederen vervoeren en er is ook een specifieke versie ontwikkeld als hulpverleningsvoertuig.
  • De APM werd ontwikkeld in Zaventem in een recordtijd van 2 jaar, en zal geproduceerd worden bij Toyota Caetano in Portugal.

Toyota heeft als wereldwijde mobiliteitspartner van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) twee inclusieve mobiliteitsproducten onthuld om mensen te vervoeren tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs. Tijdens de Spelen worden er Accessible People Movers (APM's) en e-pullers voor rolstoelen gebruikt om ervoor te zorgen dat atleten en hun gezinnen, personeel, vrijwilligers en toeschouwers zich vrij, duurzaam en veilig kunnen bewegen.

Accessible People Mover (APM)

Toyota gelooft in 'Mobiliteit voor iedereen'. De APM is het meest recente resultaat van die visie. De voertuigen zijn ontworpen om service tot de eindbestemming te bieden en mensen met toegankelijkheidsbehoeften te vervoeren.

Tijdens de Spelen zal Toyota ongeveer 250 APM's inzetten voor het vervoer van atleten, minder mobiele bezoekers en personeel. Hierbij een overzicht van alle toepassingen van dit voertuig:

  • Vervoer van atleten, organisatoren, vrijwilligers en toeschouwers met een lichamelijke beperking of die slecht ter been zijn, inclusief rolstoelgebruikers
  • Vervoer van kleine goederen
  • Noodhulp

De APM is een elektrisch voertuig op batterijen. Hij is ontworpen door de ingenieurs in het R&D centrum van Toyota Motor Europe in Zaventem in een recordtijd van 2 jaar, en wordt in Portugal geproduceerd door Toyota Caetano. De productie van het voertuig is gestart in februari 2024.

APM – belangrijkste specificaties

 

Aantal

250

Bereik

100 km

Max. snelheid (km/u)

20 km/u

E-puller voor rolstoelen

Toyota heeft de e-puller voor rolstoelen mede ontwikkeld om zijn visie van 'Mobiliteit voor iedereen' te bevorderen op de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs. Deze elektrische trekker zet een klassieke mechanische rolstoel om in een elektrische mobiliteitsoplossing op batterijen, waardoor rolstoelgebruikers meer bewegingsvrijheid krijgen.

De e-puller voor rolstoelen is ontwikkeld in samenwerking met de Oostenrijkse start-up Klaxon. Ze zijn gespecialiseerd in het maken van producten die mensen met een rolstoel helpen om zich gemakkelijk en onafhankelijk te verplaatsen.

De e-puller voor rolstoelen zal beschikbaar zijn tijdens de Spelen van 2024 in Parijs:

  • In het Paralympisch Dorp zullen 50 exemplaren beschikbaar zijn als gedeelde mobiliteit via de KINTO Mobility App, te gebruiken binnen het dorp. Om het te kunnen gebruiken, moeten gebruikers een beugel op hun rolstoel monteren.
  • Bij de openingsceremonie van de Paralympische Spelen. Minstens 150 exemplaren zullen worden gebruikt door nationale paralympische comités, atleten en personeel.

De snelheid van de e-puller zal worden beperkt voor de openingsceremonie en bij gebruik in het Paralympisch Dorp. Het gemiddelde bereik is 25 km.

E-puller voor rolstoelen - belangrijkste specificaties

 

Aantal

200

Bereik

25 km

Max. snelheid (km/u)

3-4 km/u tijdens de openingsceremonie

6-8 km/u in het Paralympisch Dorp

Ellen De Wilde PR Manager Toyota & Lexus BeLux
Corporate
Over Toyota Belgium NV/SA