Toyota organiseert preventieve terugroepactie voor 37.059 voertuigen in België

Preventieve terugroepactie omwille van mogelijke problemen met airbags van leverancier Takata

Omwille van veiligheidsredenen voert Toyota een terugroepactie uit in Japan, China, Europa en andere landen. Het betreft een mogelijk probleem met airbags van leverancier Takata.

De betrokken voertuigen zijn uitgerust met opblaasmodules voor de bestuurdersairbag en/of passagiersairbag die een niet-gedroogde, fasegestabiliseerde stuwstof met ammoniumnitraat bevatten.

Volgens Takata kunnen deze opblaasmodules voor veiligheidsproblemen zorgen indien de stuwstof wordt aangetast bij langdurige blootstelling aan een hoge absolute vochtigheid, hoge temperaturen en grote temperatuursverschillen. Daardoor kan de opblaasmodule scheuren wanneer de airbag zich ontplooit. Bij de activering van een opblaasmodule met niet-gedroogd ammoniumnitraat kunnen er scheuren optreden in de opblaasmodule. Door die scheuren kunnen metaaldeeltjes met hoge snelheid door de airbag vliegen en in het interieur terechtkomen.

Alle bekende eigenaars van de betrokken Toyota-modellen zullen per aangetekende brief op de hoogte worden gebracht. Naargelang het model zullen Toyota-dealers zonder kosten voor de eigenaars de opblaasmodules van de bestuurders- of passagiersairbag vervangen of het hele airbagsysteem vervangen.

Aantallen voor Belgie zijn: 3.535 Hilux, 18.427 Yaris, 2.223 Corolla & 12.874 Auris. In totaal 37.059 voertuigen, geproduceerd tussen mei 2000 tot november 2001 en april 2006 tot december 2014.

 

 

Over Toyota Belgium NV/SA