Toyota viert 50 jaar Europese productie

Toyota viert 50 jaar Europese productie

  • Europese productie begon in 1971 in de Ovar-fabriek in Portugal
  • Vandaag heeft Toyota negen Europese fabrieken die jaarlijks 800K wagens produceren
  • Europese productie heeft 13M voertuigen overschreden

50 jaar geleden legde Toyota de basis van zijn Europees succesverhaal met een kleinschalige assemblagefabriek in Portugal. In 1971 richtte Toyota daar met Salvador Caetano zijn eerste fabriek in Europa op, momenteel bekend als de Ovar-fabriek.

Vandaag, een halve eeuw later, heeft Toyota meer dan €10 miljard geïnvesteerd in zijn fabrieken in heel Europa en heeft het daardoor een significante productiecapaciteit over heel het continent. Trouw aan zijn eigen filosofie "Bouw waar je verkoopt", opende Toyota begin jaren '90 motor- en autofabrieken in Groot-Brittannië. Sindsdien breidde Toyota uit naar Frankrijk, Turkije, Tsjechië, Polen en Rusland, in totaal negen vestigingen. Zijn Europese fabricageactiviteiten hebben een cumulatieve productie van meer dan 13 miljoen voertuigen, met een directe tewerkstelling van ongeveer 22.000 mensen en een bedrijfswaarde van meer dan €6 miljard voor een netwerk van ongeveer 400 Europese leveranciers. Gedurende die tijd heeft Toyota er altijd naar gestreefd om een sociaal verantwoorde werkgever te zijn, door nauw samen te werken met de lokale gemeenschappen waar het bedrijf actief is.

Alle meest verkochte Europese Toyota-modellen – AYGO, Yaris, Corolla, C-HR en RAV4 – worden in Europa gebouwd.  De totale output is toegenomen tot ongeveer 800K wagens per jaar dankzij de recente lancering van de Yaris Cross. Toyota begon al vroeg met de productie van geëlektrificeerde voertuigen in Europa, want reeds in 2010 rolde de Auris Hybrid van de band in TMUK. Vandaag zijn circa 59% van het totale Europese volume van alle door Toyota en Lexus in Europa verkochte voertuigen, hybride wagens, waarvan het grootste deel in Europa wordt gebouwd.

Story image
Ellen De Wilde PR Manager Toyota & Lexus BeLux

 

Corporate
Over Toyota Belgium NV/SA