Toyota Yaris: uitgebreide hybride line-up, aangepaste veiligheid en digitale gebruikerservaring

Toyota Yaris: uitgebreide hybride line-up, aangepaste veiligheid en digitale gebruikerservaring

  • Nieuwe aanvullende hybride aandrijflijn van de vijfde generatie biedt snellere acceleratie en een aantrekkelijkere rijervaring.
  • De nieuwe Yaris Premiere Edition en GR SPORT zijn standaard uitgerust met een nieuwe, krachtigere hybride aandrijflijn.
  • Aangepaste digitale gebruikerservaring met volledig nieuw digitaal instrumentenpaneel, Toyota Smart Connect multimediasysteem en nieuwe app-gebaseerde digitale sleutel
  • Nieuwe Yaris Premiere Edition, een halo-model met ultieme specificaties en exclusieve Neptune Blue bi-tone lak.
  • Nieuwe en verbeterde Toyota T-Mate veiligheids- en bestuurdersassistentiesystemen, waaronder de derde generatie van Toyota Safety Sense.
  • vanaf februari 2024 beschikbaar

Toyota kondigt een reeks verbeteringen en uitbreidingen aan die de Yaris Hybrid hatchback-reeks, Toyota's huidige populairste model op de Belgische markt, verder zullen versterken. De Yaris krijgt niet alleen veiligheids- en stylingupgrades om zeer concurrerend te blijven in het B-segment, maar er wordt ook een nieuwe, krachtigere hybride aandrijflijn van de vijfde generatie aan de reeks toegevoegd.

Deze extra hybride elektrische aandrijflijn verbetert niet alleen het vermogen en de prestaties, maar biedt Europese klanten ook meer keuze. Bovendien introduceert Toyota een volledig nieuwe digitale dimensie op de auto. Het uitgebreide pakket omvat een aanpasbaar instrumentenpaneel voor de bestuurder, een krachtiger en intuïtiever multimediasysteem, handige en stabiele connectiviteit en, voor het eerst, een handsfree digitale sleutel.

MEER VERMOGEN EN EEN RIJERVARING DIE MEER VOLDOENING SCHENKT

De laatste updates aan de volledig hybride aandrijflijn van de Yaris staan centraal in de verbeterde aantrekkingskracht van het model en zorgen voor betere prestaties en een aantrekkelijkere en leukere rijervaring. Met de nieuwe Yaris kunnen klanten nu kiezen uit twee hybride aandrijflijnen die passen bij hun behoeften, terwijl ze toch nog kunnen profiteren van de toonaangevende milieuprestaties van de Yaris.

Naast het volledig hybride systeem met 1,5l-motor, dat met de Yaris werd gelanceerd, wordt nu ook een nieuwe aandrijflijn van de nieuwste, vijfde generatie van Toyota's toonaangevende hybride elektrische technologie aangeboden. De nieuwe aandrijfas met een grotere en krachtigere elektromotor-generator en herzieningen van de software van de Power Control Unit (PCU) verhogen het totale systeemvermogen met 12%, van 116 DIN-pk/85 kW naar 130 DIN-pk/96 kW. Er is ook een aanzienlijke stijging van het koppel, met een maximum dat met 30% is verhoogd over het hele toerentalbereik, van 141 Nm tot 185 Nm. De toename van het koppel bij alle toerentallen resulteert in een sterker, responsiever en dynamischer gevoel.

Dit vertaalt zich in een merkbaar snellere acceleratie, niet alleen voor de sprint van 0-100 km/u, maar vooral voor een vlotter verloop van inhaalmanoeuvres op snelheid. Er is een halve seconde van de tijd van 0-100 km/u afgehaald (9,2 seconden) en er is minder tijd nodig om te accelereren van 80 tot 120 km/u (7,5 seconden). Deze winst is behaald met slechts een bescheiden toename van de CO2-uitstoot; de Yaris behoudt zijn best-in-class status op dit gebied, met 96-116 g/km.

De hybride elektrische aandrijflijn is de belangrijkste doorslaggevende factor voor mensen die voor een Yaris kiezen. Door een extra aandrijflijn met betere prestaties aan de mix toe te voegen, wordt zijn aantrekkingskracht nog groter. Alle Yaris Premiere Edition, GR SPORT en en Style versies zullen worden uitgerust met de nieuwe hybride aandrijflijn van de vijfde generatie, terwijl de andere Yaris-uitvoeringen zullen uitgerust zijn met de beproefde 116 pk sterke Yaris hybride aandrijflijn, met de beste milieuprestaties in zijn klasse.

EEN NIEUWE DIGITALE GEBRUIKERSERVARING

Toyota mikt ook op een best-in-class aanbod met een volledig nieuwe, digitale gebruikerservaring voor de nieuwe Yaris. Een nieuwe digitale combimeter beschikt over wijzerplaten, informatie en grafieken in hoge resolutie voor een goede zichtbaarheid in alle lichtniveaus. Het uiterlijk ervan kan worden aangepast aan de stemming van de bestuurder en het type reis. Volgende opties zijn beschikbaar: Smart, Casual en Sporty. De 7-inch versie is standaard op Mid+, terwijl de 12.3-inch versie te vinden is op de uitvoeringen High, GR SPORT en Premiere Edition

NIEUW MULTIMEDIASYSTEEM

Een voor de Yaris nieuw Toyota Smart Connect-multimediasysteem wordt toegevoegd achter een 9 of 10,5 inch groot touchscreen, afhankelijk van de modeluitvoering. Het heeft een meer intuïtieve en reactieve interface en biedt standaard cloudgebaseerde navigatie. Dit "altijd verbonden" systeem zorgt ervoor dat de reisplanning voordeel haalt uit actuele informatie over routes, verkeer en vertragingen.

Het systeem omvat een spraakherkenningssysteem en een "Hey Toyota"-spraakassistent die reageert op meer natuurlijke vormen van spraak. Het systeem van de nieuwe Yaris maakt draadloze smartphone-integratie mogelijk met behulp van zowel Apple CarPlay als Android Auto. Dankzij het "altijd verbonden" systeem beschikt de Yaris over het voordeel van over-the-air updates, niet alleen voor het nieuwe multimediasysteem maar ook voor de Toyota Safety Sense-systemen.

EENVOUDIGE TOEGANG MET SLIMME DIGITALE SLEUTEL

De digitale transformatie van de nieuwe Yaris omvat voor het eerst de beschikbaarheid van een slimme digitale sleutel. Gekoppeld aan de MyT-app geeft dit systeem maximaal vijf gebruikers toegang tot het voertuig via hun smartphone. Het is ontworpen voor volledig gemak, zodat gebruikers hun voertuig kunnen vergrendelen, ontgrendelen of starten zonder hun telefoon uit hun tas of zak te hoeven halen. Het systeem is compatibel met zowel Apple- als Android-toestellen en connectiviteit voor één jaar is standaard inbegrepen in de aankoopprijs van de Premiere Edition. Op de GR SPORT-uitvoering is dit een optie.

TOYOTA T-MATE MAAKT RIJDEN VEILIGER EN GEMAKKELIJKER

Met zijn rijkdom aan actieve en passieve veiligheidsuitrustingen en voertuigontwerpelementen is de huidige generatie Yaris altijd ontwikkeld om de veiligste kleine auto ter wereld te zijn. Toyota introduceert extra en verbeterde veiligheidsfuncties met de nieuwste generatie Toyota Safety Sense-rijhulpsystemen, onder de paraplu van Toyota T-Mate.

Toyota voorziet de Yaris standaard van geavanceerde technologie. Bovendien biedt Toyota dankzij het nieuwe multimediasysteem en de datacommunicatiemodule (DCM) de flexibiliteit en het gemak van software-updates die over-the-air worden geleverd.

Door het gebruik van een nieuwe camera en radar die verder en breder kunnen scannen dan voorheen, wordt het bereik van de ongevallenrisicodetectie aanzienlijk vergroot. Het Pre-Collision System, dat nu meer objecten en voertuigen (inclusief voetgangers, fietsers & motorfietsen) op het pad van de auto kan detecteren, en de Intersection Collision Avoidance Support, die nu verkeer over twee rijstroken kan identificeren, hebben hierdoor een groter werkingsgebied.

Acceleratie-onderdrukking grijpt in om een plotselinge versnelling af te remmen wanneer het systeem een risico op een botsing met een voorligger herkent. Proactive Driving Assist (PDA) is een andere nieuwe functie, ontworpen om bekende ongevallenrisico's te helpen vermijden bij het rijden met lage snelheid. Het tweede element is Steering Assist, dat een bocht in de weg herkent en de stuurkracht aanpast om de bestuurder te helpen een soepel en stabiel traject doorheen de bocht te volgen.

Het nieuwe Emergency Driving Stop System (EDSS) kan de bestuurder ondersteunen wanneer deze ziek of onwel wordt. Als het systeem detecteert dat de bestuurder gedurende een bepaalde tijd niets heeft gedaan - sturen, remmen, gas geven - geeft het een akoestische waarschuwing. Als de bestuurder niet reageert, brengt het systeem de auto voorzichtig tot stilstand, activeert het de alarmknipperlichten en ontgrendelt het de deuren.

Toyota T-Mate biedt ook bescherming wanneer de auto stilstaat, met het optionele Safe Exit Assist (SEA), een visueel en akoestisch waarschuwingssysteem en het Rear Seat Reminder System (RSRS), dat helpt het risico te vermijden dat een kind of huisdier op de achterbank achterblijft.

Naast deze extra functies profiteert de nieuwe Yaris ook van upgrades van de bekende Toyota Safety Sense-functies. De Adaptive Cruise Control (ACC) is herzien met een meer geleidelijke respons en de Overtake Prevention Support om onbedoeld inhalen aan de verkeerde kant tegen te gaan.

Het Lane Departure Alert-systeem (LDA) herkent nu wanneer de bestuurder zijn rijstrook heeft verlaten om een obstakel (een voetganger of andere weggebruikers) te ontwijken en annuleert tijdelijk de Lane Departure Warning. Ook de Lane Trace Assist-rijbaanassistent (LTA) is gewijzigd, zodat de auto een natuurlijker gevoel biedt. De Road Sign Assist is verbeterd, zodat de snelheidsbegrenzer met één druk op de knop kan worden aangepast aan de verkeersbordinformatie.

VERNIEUWDE STYLING EN YARIS PREMIERE EDITION

Bij de lancering zal de nieuwe Yaris-reeks een speciale Premiere Edition-versie omvatten, een halo-model dat de volledige reeks nieuwe functies van het model onder de aandacht brengt. Deze versie zal worden aangeboden met een speciale, nieuwe Neptune Blue bi-tone lak met een contrasterend zwart dak en zwarte stijlen. Het blauwe thema wordt herhaald in de contrasterende stiksels van de stoelbekleding en in de decoratieve lijnen op het instrumentenpaneel en de portierpanelen, bovendien krijgt de versie nieuw ontworpen 17-inch zwarte lichtmetalen velgen. De Premiere Edition zal ook verkrijgbaar zijn in bi-tone Platinum Pearl White lak of Silver Metallic lak.

De rest van de Yaris-reeks heeft ook nieuwe vijfspaaks lichtmetalen velgen, respectievelijk met een zilverkleurige of machinaal bewerkte finish. De stoelbekleding in het interieur is ook opgefrist met een nieuw patroon. Een nieuwe Juniper Blue lakoptie zal beschikbaar zijn voor de hele Yaris-reeks.

YARIS: EEN GESCHIEDENIS VAN GROTE PRESTATIES

De Yaris is een van de meest succesvolle modellen in de geschiedenis van Toyota, met een wereldwijde verkoop die in 2023 10 miljoen exemplaren overschreed. Die prestatie laat zien hoe deze kleine auto zijn oorspronkelijke belofte heeft waargemaakt om het "groot-klein"-denken op de markt te introduceren voor modellen uit het B-segment, met als resultaat een compacte en handig ogende auto die binnenin toch ruim is.

Prijslijst 297x210_Toyota_Pricelist_MY24_010124_YARIS_BE_1.pdf - 949 KB Technische fiche 20240206_MC_Yaris_DPL_Spec_Sheet.docx - 76 KB Uitrusting Yaris-MY24_Range-Overview_NL-(1).pdf - 127 KB

 

Ellen De Wilde PR Manager Toyota & Lexus BeLux

 

Facelift
Over Toyota Belgium NV/SA