Officiële inhuldiging van het eerste publieke waterstofstation in België

Officiële inhuldiging van het eerste publieke waterstofstation in België

  • Air Liquide, Toyota en FCH-JU (Fuel Cells and Hydrogen-Joint Undertaking) geloven dat waterstof één van de oplossingen is om vervoer milieuvriendelijker te maken.
  • In België delen ze hetzelfde engagement in deze nieuwe technologie. Het eerste publieke waterstofstation voor auto's en bussen werd gebouwd door Air Liquide op het terrein van Toyota in Zaventem.
  • Het station werd gebouwd in het kader van het SWARM-project* en kreeg financiële steun van het Europees fonds Fuel Cells and Hydrogen-Joint Undertaking (FCH-JU).
 

Op 22 april 2016, niet toevallig de internationale ‘Dag van de Aarde’, hebben Annemie Turtelboom, minister voor Begroting, Financiën en Energie van het Vlaamse Gewest, en twee vertegenwoordigers van de Europese Commissie – Magda Kopczynska  voor het Directoraat-Generaal Transport en Robert Schröder voor het Directoraat-Generaal Onderzoek en Innovatie – het eerste openbare waterstofstation in België plechtig ingehuldigd. Dit station, dat Air Liquide heeft ontworpen, geïnstalleerd en nu uitbaat, op de terreinen van Toyota Europe, is een belangrijke stap voor waterstof als schone energiebron in België.

Het waterstofstation werd gebouwd in het kader van het SWARM-project* en kreeg de financiële steun van het Europees Fonds Fuel Cells and Hydrogen - Joint Undertaking, een publiek-privaat partnerschap dat de ontwikkeling van waterstofenergiegerelateerde applicaties wil ondersteunen. Het station werd gebouwd op een terrein dat ter beschikking werd gesteld door Toyota Motor Europe en maakt het mogelijk België aan te sluiten op het Europese waterstofnetwerk. De waterstof die er wordt geleverd komt tot stand door elektrolyse, een procedé dat geen CO2 uitstoot.

In dit waterstofstation kunnen tussen 30 en 40 tankbeurten per dag worden uitgevoerd in minder dan 5 minuten (voor auto’s), goed voor een autonomie die vergelijkbaar is met de autonomie van klassiek aangedreven wagens (benzine of diesel).

Het project kon tot stand komen dankzij een uitstekende samenwerking tussen alle partners, zowel publieke als private. Het bewijst de synergie die een geëngageerde strategische demarche kan opleveren om een markt van alternatieve brandstoffen te ontwikkelen en om de erbij horende infrastructuren uit te bouwen.

De opening van dit waterstofstation betekent ook de start van de verkoop van de Mirai, Toyota’s eerste brandstofcelwagen, in België. België is het vierde land in Europa waar de Toyota Mirai verkocht wordt. Toyota is er zeker van dat waterstof één van de meest veelbelovende technologieën is voor een schone toekomst. De Mirai werd onlangs verkozen tot ‘World Green Car of the Year’ door een 73-koppige internationale jury van experts: http://www.prnewswire.com/news-releases/and-now-there-is-one-toyota-mirai-wins-2016-world-green-car-award-300241094.html .

Waterstof is een milieuvriendelijke energievector die op verschillende manieren kan worden geproduceerd, onder meer met zonne- en windenergie, maar ook met biobrandstoffen en aardgas. Toyota investeert dan ook zwaar in brandstofcelvoertuigen op waterstof.

Masahisa Nagata, Executive Vice President, Toyota Motor Europe:

“We zijn bijzonder blij met de opening van het eerste publieke waterstofstation in België vandaag.  We zijn ook verheugd dat Toyota nu de eerste Toyota Mirai wagens kan beginnen verkopen aan Belgische klanten, die dit station kunnen gebruiken om hun wagen te tanken. We kozen de naam ‘Mirai’ voor deze wagen omdat het ‘toekomst’ betekent in het Japans. En dat is nog belangrijker voor ons dan de wagen op zich, omdat dit precies is wat deze technologie vertegenwoordigt: de weg naar een betere, veiliger en schonere toekomst.”  

Karine Boissy-Rousseau, algemeen directeur van Air Liquide Benelux Industries:

"Air Liquide wenst de toegang van zo veel mogelijk mensen tot schone energie te bevorderen. Dankzij de technologische expertise van onze medewerkers en de gedeelde visie van autobouwers zoals Toyota, brengen wij een concreet antwoord op de uitdagingen van schoon vervoer: een alternatief voor koolwaterstoffen, het indijken van de broeikasgassen en van de stadsvervuiling." .

Magda Kopczynska, Director of Innovative and Sustainable Mobility at the European Commission Directorate General for Mobility and Transport:

 

“Zoals uitgedrukt in de Richtlijn betreffende de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen (2014/94/EU) is de Europese Commissie van mening dat waterstof kan bijdragen tot koolstofarm transport. We staan dan ook achter de progressieve expansie van een tankinfrastructuur voor waterstof in Europa. Die infrastructuur vormt immers de ruggengraat en belangrijkste hefboom om waterstofmobiliteit te realiseren.”

* SWARM:” Small 4-Wheel fuel cell passenger vehicle Applications in Regional and Municipal transport”. Bedoeling van dit project is in Europa 90 stadswagens in te zetten die door waterstof worden aangedreven. Gewesten van Eu* SWARM:” Small 4-Wheel fuel cell passenger vehicle Applications in Regional and Municipal transport”. Bedoeling van dit project is in Europa 90 stadswagens in te zetten die door waterstof worden aangedreven. Gewesten van Europese landen die aan dit project deelnemen zijn: het Brusselse Gewest in België alsook de regio Wer-Ems in Duitsland. Het project werd gefinancierd door het European Union’s Seventh Framework Programme for the Fuel Cells and Hydrogen Joint Technology Initiative (FP7/2007-2013) onder het toelatingsnummer 303485. Europese landen die aan dit project deelnemen zijn: het Brusselse Gewest in België alsook de regio Wer-Ems in Duitsland. Het project werd gefinancierd door het European Union’s Seventh Framework Programme for the Fuel Cells and Hydrogen Joint Technology Initiative (FP7/2007-2013) onder het toelatingsnummer 303485.

 

Meer informatie over de Toyota Mirai vindt u in het persdossier:

http://press.toyota.be/persdossier-toyota-mirai#

In deze video kan u de werking van een voertuig op waterstof zien:

https://www.youtube.com/watch?v=LSxPkyZOU7E&list=PL86gaA2f5giMk4cSjXDI1p3MzOYnJIV3j&index=2

Over Toyota Belgium NV/SA